dimecres, 8 d’octubre del 2008

9 D'OCTUBRE

El 9 d'Octubre es commemora la entrada a la ciutat de València del rei Jaume I en 1238. La conquesta i fundació del Regne de València no es va assolir fins anys després. Al 1338, en el primer centenari de la conquesta de València, el consell general de la ciutat va proposar fer una processó en commemoració de la entrada a la ciutat de rei Jaume I, on eixiria l'estandart reial . En la processó va participar el rei Pere III. A partir d'aquesta data es va començar a celebrar aquest dia com a dia dels valencians, que continua celebrant-se. A València capital, aquest dia també es celebra La Mocaorà, que es una mena de dia dels enamorats.
Actualment els parlamentaris fan una serie d'actes i donen els premis 9 d'Octubre a gent destacada de la societat valenciana. És l'unic dia a l'any que alguns dels nostres mandataris intenten balbucejar algunes paraules en valencià amb més o menys sort, tampoc pareix que els importa massa la adequació ni el registre del llenguatge emprat, al igual que el utilitzar tants barbarismes com els venen al cap ( Cite alguns dels que he sentit en un moment: deserotllar " desenvolupar" , despeixant " aïllant",...).
Aquests senyorets, un dia com avuí, es barallen per eixir prop de l'estandart reial, per que així , de segur que eixiran en la foto. Es fan la boca gran dient com d'orgullosos estan de ser valencians, ("Porque los que nos sentimos valencianos...", " Viva Valencia!!, Vivan los valencianos!!"), són la majoria uns hipòcrites que només volen ser valencians per a les festes: per a les Falles, per a Moros i Cristians, per a la paella, l'arròs amb ceba o la fideuà. A la cultura, la llengua, les tradicions més arraigades, li lleven tot el valor, fins hi tot ho desprecien amb fàstic la resta de l'any tret de les dates senyalades. S'ha convertit en una atracció més, desvirtuada i enfocada sobretot al turisme, com si d'una atracció de fira es tractara.